Bliv klogere på hvorfor guld er værdifuldt

Guld

Guld (også kaldet aurum på latin) er et metallisk grundstof. I det periodiske system har det atomnummer 79, samt det kemiske symbol (atomtegn) Au.

Under ganske almindelige forhold er guld et gulligt, skinnende og yderst glansfuldt metal. Det er dog muligt for guld, at opnå forskellige nuancer. Dette sker hvis man blander metallet med andre grundstoffer. Guld er både et meget tungt, men samtidig også forholdvis blødt, smidigt og medgørligt metal.

Guld har en massefylde på 19,3g pr. kubikcentimeter hvor sølv eksempelvis har en på 10,49g pr. kubikcentimeter. Dette betyder med andre ord, at guld er næsten 9 gram tungere end sølv pr. kubikcentimeter.

De tidligste guldgenstande er blevet sporet til at være 6.000 år gamle. De skulle efter sigende være tilknyttet til Egypten. I Danmark har man dog kun fundet guldgenstande, der menes at være ca. 4.000 år gamle.

Oprindeligt blev guld brugt til smykker og våben og handlede, som udgangspunkt om at dekorere og udsmykke. Det var først senere, at man begyndte at skabe guldmønter, som man kunne bruge til at handle med.

Den allerførste guldmønt i Danmark blev skabt tilbage i år 1496 og sidenhen er guld jo, som alle er opmærksomme på, flittigt blevet brugt i mønter. Det skal dog lige siges, at i nutidens samfund er mønter primært lavet af kobber, aluminium, tin og bronze.

3 essentielle grunde 

Guldpris er en pris der bliver fastsat på baggrund af den udbud og efterspørgsel der er på verdens guldmarkeder. Dette betyder med andre ord også, at det naturligvis er en pris der ændrer sig. Jo større efterspøgsel og jo mindre et udbud der er, jo højere vil guldprisen altså være. 

Men så tænker du måske. Hvorfor er det egentlig, at guld bliver efterspurgt så meget og har en så høj værdi? Ja det er der tre helt essentielle grunde til, som du kan læse lige her.

  1. For det første er guld, med dets gyldne og varme farve, et af de smukkeste metaller der findes. Dette betyder altså også, at mange ønsker at bruge dem i smykker.
  2. For det andet har guld en fantastisk ledningsevne. Det er et ædelmetal der ikke reagerer med andre grundstoffer. Dette gør metallet yderst anvendeligt indenfor industri.
  3. Sidst men ikke mindst har guld, rent historisk, altid været opfattet som en sikker havn. Det betyder, at i usikre økonomiske tider, hvor både kursudsving og pengepolitik gør aktie og pengemarkederne usikr, søger investorer automatisk mod guld.